Kermis dit jaar dag langer op Zaanenlaan, omwonenden ‘woedend’

Kermis op Zaanenlaan tijdens Koningsdag vorig jaar.
Kermis op Zaanenlaan tijdens Koningsdag vorig jaar.
Foto: Kermis Haarlem

Sommige omwonenden zijn naar eigen zeggen ‘woedend’ omdat de kermis aan de Zaanenlaan, in april en mei 2016, dit jaar een dag langer open is. De buurt is niet gekend in de beslissing om de attracties een dag langer open te laten.

De kermis blijft nu dertien dagen, een dag langer, om meer inkomsten te genereren. Die zijn nodig omdat de woonwagens van de kermisexploitanten dit jaar naar het parkeerterrein bij de Kennemer Sporthal zouden verhuizen. Bewaking en aanleg van sanitair kost daar geld. Doordat de woonwagens weggaan zijn er minder belemmeringen voor de buurt en voor het verkeer op de Orionweg.

Burgemeester

De werkgroep Kermis van de wijkraad Sterrenbuurt is kwaad op burgemeester Bernt Schneiders. Hij heeft in 2009 verzekerd dat de omstreden kermis in deze woonwijk nooit langer zou gaan duren. ‘Bewoners en wijkraad Sterrenbuurt zijn de overlast van de kermis al lang zat, maar een extra dag schiet helemaal in het verkeerde keelgat’, meent de werkgroep.

‘Die dag is er stiekem ingerommeld’, meent een van de omwonenden. De relatie met de gemeente verloopt niet soepel. De burgemeester heeft de werkgroep vorige week in een raadsvergadering als ‘lastig’ weggezet. Een ambtenaar zou horendol worden van de omwonenden. De werkgroep zegt juist dat ze slechts twee keer in negen maanden is gehoord.

De genoemde uitruil van een extra kermisdag en verhuizing van de woonwagens noemende de omwonenden ‘onaanvaardbaar.’ ‘De Haarlemse politie wil allang dat de woonwagens uit de wijk gaan in verband met de verkeersafwikkeling en brandgevaar. Daar zouden de omwonenden nu met een extra dag overlast voor moeten betalen. Het ziet er bovendien naar uit dat die woonwagens helemaal niet weggaan en dat er toch een extra dag bijkomt.’

Woonwijk

Burgemeester Schneiders heeft aangegeven dat een kermis in een woonwijk niet ideaal is en de gemeenteraad kan beslissen een andere oplossing te zoeken.

De omwonenden strijden al jaren tegen de kermis die in hun ogen te groot is geworden voor in een woonwijk. Ook zou het te druk worden waardoor ambulance en brandweer niet meer op tijd bij calamiteiten kunnen zijn. De kermis is de afgelopen jaren aangepast om deze veiliger te maken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen