Journalist John Oomkes kan eindelijk de politiek in

John Oomkes.
Foto: Remco van der Kruis

Als journalist van Haarlems Dagblad ga je niet de politiek in. Maar nu Haarlemmer John Oomkes is gepensioneerd, ziet hij zijn kans schoon.

De (pop)journalist is nu 66 jaar en staat zesde op de PvdA-lijst. Een opmerkelijke kandidaat-raadslid tussen de ambtenaren en juristen die steeds vaker de lokale politieke arena bevolken.

Sociaal-democraat in hart en nieren

Oomkes is volgens eigen zeggen sociaal-democraat in hart en nieren en kan deze voorkeur eindelijk van de daken schreeuwen. Zijn standpunten staan op zijn eigen site.

De bekende journalist gaat er prat op dat hij de culturele sector op zijn duimpje kent. Hij ziet onderwijs en cultuur als belangrijke pijlers onder de lokale economie. “Dat kan ook moeilijk anders als je de cijfers kent. In Haarlem worden jaarlijks ongeveer 2,75 miljoen bezoeken aan de bioscopen, musea, filmhuizen, podia als Patronaat en Philharmonie, Stadsbibliotheek en theaters als schouwburg en Toneelschuur afgelegd. Dat, in samenhang met de horeca, is een van de belangrijkste redenen om de stad keer op keer te bezoeken.”

Bereikbaarheid en verblijfskwaliteit

De indirecte betekenis van sectoren als onderwijs, cultuur, horeca, recreatie en toerisme voor Haarlem is af te lezen aan het grote aantal banen dat er de laatste jaren is geschapen.  Dat loopt in de duizenden. Oomkes: “Als je verder weet dat de leegstand in de winkelstad op z’n retour loopt, met de aanstaande opening van nieuwe kasmagneten in de oude Brinkmann en het vroegere V&D, dan ziet het er in Haarlem de eerste jaren goed uit. Moet je wel nog meer doen aan de bereikbaarheid van de stad en de verblijfskwaliteit.”

Kijk ook hier voor een mooi interview met John Oomkes.

Reacties