Jutta Leerdam pakt olympisch zilver op 1.000 meter

Jutta Leerdam tijdens eerdere opening ijsbaan bij het Corendon Hotel
Jutta Leerdam tijdens eerdere opening ijsbaan bij het Corendon Hotel
Foto: Corendon

Jutta Leerdam heeft donderdag zilver veroverd op de 1.000 meter bij de Olympische Spelen in Peking. Het goud was voor de Japanse Miho Takagi en de Amerikaanse Brittany Bowe pakte brons.

Het zilver op de 1.000 meter is de eerste olympische medaille van de 23-jarige Leerdam, die twee jaar geleden al wereldkampioen werd en vorige maand de Europese titel pakte. De Zuid-Hollandse ging in Peking voor goud, maar Takagi dook onder haar tijd, daarbij ook geholpen door een moeizme wissel van Leerdam en een daarop volgende misslag in de bocht. Voor de 27-jarige Takagi is het haar eerste individuele olympische titel, na zilver (1.500 meter) en brons (1.000 meter) in 2018 en twee keer zilver (500 met 1.5000 meter) in Peking.

Ireen Wüst greep in de laatste olympische race van haar carrière naast een podiumplek, waardoor ze op een totaal van dertien plakken blijft staan. De 35-jarige Brabantse klote de zesde tijd. Antoinette de Jong werd vijfde en de Russische Angelina Golikova noteerde de vierde tijd.

Er staan deze Spelen nog drie afstanden op het programma. Vrijdag is de 1.000 meter voor mannen en zaterdag is voor zowel mannen als vrouwen de massastart.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen