Koninklijke Onderscheidingen voor vrijwilligers Amnesty International Groep Haarlem

Foto: Charles Duijff

Op 27 februari ontvingen drie bijzondere vrijwilligers van Amnesty International Groep Haarlem een koninklijke onderscheiding van burgemeester Elbert Roest in de Dorpskerk van Bloemendaal.

Het gaat om Nel van Wingerden uit Bloemendaal, Andries Tieleman uit Haarlem en Ella van Riessen-Postema uit Castricum. Tijdens het 55-jarige jubileum van Amnesty Haarlem (waarvan een apart artikel verschijnt) werden de drie vrijwilligers verrast met de koninklijke onderscheiding. Burgemeester Elbert Roest reikte alle drie de onderscheidingen uit, waarvan één namens burgmeester Jos Wienen (Haarlem) en één namens burgemeester Toon Mans (Castricum). Elk van hen werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Achtergrondinformatie gedecoreerden

Nel van Wingerden is al vanaf 1977 vrijwilliger bij Amnesty International Groep Haarlem. Ze werkte mee aan ontelbaar veel acties. Ze beheerde de materialen voor de groep en bracht het daar naartoe waar het nodig was, bijvoorbeeld voor de dag van de mensenrechten. Samen met de leden van de Kerkengroep voerde ze allerlei acties, liet ze actielijsten ondertekenen bijvoorbeeld om op te komen voor de Oeigoeren en verzorgde de maaltijden in haar parochie de Dorpskerk in Bloemendaal. Andries Tieleman ging dertig jaar geleden een dag per week korter werken voor zijn actieve inzet voor Amnesty International. Hij raakte daar vervolgens van alle markten thuis: hij was tussen 2008 en 2018 voorzitter en is nu vice-voorzitter. Hij notuleert en beheert de ledenlijst, de website en de Facebookpagina. Hij is daarnaast coördinator van Amnesty Haarlem bij Bevrijdingspop, stuwende kracht achter de landelijk opererende webmastergroep en de tweede contactpersoon voor Amnesty International Amsterdam.                Ook Ella van Riessen- Postema is sinds 1977 vrijwilliger bij de Amnesty International groep Haarlem en omstreken. Ze is daar lid van de schrijfgroep. Daarnaast verzorgde ze het inkopen en beheren van artikelen met het Amnesty-logo, ze bemande de stand van Amnesty in de stad en zamelde handtekeningen in voor politieke acties. Ze deelde folders uit en wierf fondsen. Ook was ze als vrijwilliger betrokken bij de Rooseveltvakantieweken. Die gingen uit van de Provinciale Diaconale Raad Noord-Holland. In die setting was ze begeleider, hoofd huishouding en organiseerde ze activiteiten voor de vakantieweken.

Amnesty International Groep Haarlem viert 55 jubileum in Dorpskerk Bloemendaal

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen