Kennemer Vogeldag op zondag 24 april rond het Landje van Gruijters

Foto: Wim Meijer Fotografie

HAARLEM / SPAARNWOUDE – Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland, IVN Zuid-Kennemerland, Vereniging Behoud de Hekslootpolder en Landje van Gruijters organiseren (na 2 jaar afwezigheid door corona) op 24 april een nieuwe Kennemer Vogeldag in en rondom het Landje van Gruijters en Fort Benoorden Spaarndam.

(bron: Stichting Landje van Gruijters / foto’s: Wim Meijer Fotografie)

Dit gebied is een uniek vogelparadijs met een afwisselend water-, bos- en cultuurlandschap. Tijdens deze Vogeldag kunnen zowel jong als oud kennismaken met de verschillende biotopen. Gebiedjes die toch redelijk dicht bij elkaar staan en elk een eigen karakter hebben.Fort van binnen bekijken
Men wordt ontvangen op Fort Benoorden Spaarndam. En uitgesproken gelegenheid om dit fort, wat normaal voor publiek gesloten is, eens in oorspronkelijke staat van binnen te bekijken. Het fort maakt onderdeel van de Stelling van Amsterdam en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. In het fort is een tentoonstelling en een voor kinderen en volwassenen spannende ruimte met bijzondere vogelgeluiden. Daarnaast worden er in het fort zelf rondleidingen en vogellezingen gegeven.

Kinderactiviteiten
Buiten op het fortterrein zijn diverse activiteiten voor kinderen, zoals vogelringen en het uitpluizen van uilenballen. Daarnaast is er een tovenaar die spannende verhalen vertelt. De kinderen krijgen na elke opdracht een stempel. Bij een volle stempelkaart ontvangen ze een Vogeldiploma.

Kraampjes en Big Sit
Ook rondom het fort is er van alles te doen en zijn er diverse kraampjes. ’s Morgensvroeg , om 7:00 uur kan je al met een gids op vroege-vogel-fiets-tocht. Om 8:00 uur start op het Landje van Gruijters de ‘Big Sit’ vogeltelling, en worden hier alle vogels die langskomen geteld. Om 9:30 uur beginnen alle andere activiteitenObservatiepost
Voor jong en oud is ten zuiden van het Landje een vogelobservatiepunt ingericht. Hier kan men met behulp van een telescoop de steltlopers en andere vogels, zoals eenden en ganzen, ontdekken en verrassend dichtbij halen. Met een beetje geluk vindt men Kluten en onze nationale vogel de Grutto. Een ervaren gids helpt bij deze ontdekkingstocht en zal nog veel interessante weetjes vertellenVogelexcursies
Rondom het Landje worden door ervaren gidsen vogelexcursies gegeven. Behalve het Landje zelf worden ook excursies naar de nabijgelegen Hekslootpolder en Munitiebos georganiseerd. De Heksloot is een typisch veenweidegebied. Het Munitiebos, gelegen achter het fort, is normaal niet voor publiek toegankelijk en herbergt diverse bosvogels, waaronder enkele soorten roofvogels. Ook is er om 7:00 uur een weidevogelexcursie op de fiets.

Lezingen
Tijdens de Vogeldag zijn er drie lezingen in het Fort. Ze zijn gratis te bezoeken en aanmelden is niet nodig. Zorg dat je op tijd in het fort bent.

  • 12.00-12.30 uur. Jacob Bruin vertelt over het bijzondere nieuwe natuurgebied de Houtrakkerbeemden bij Spaarndam en over de relatie met het OerIJ. Jacob is er bijna dagelijks om vogels te kijken en foto’s te maken.
  • 13.30-14.00 uur. Fred Koning en Henk-Jan Koning (vader en zoon) zijn altijd in de weer met roofvogels en uilen. Fred Koning doet al meer dan 60 jaar roofvogelonderzoek in de duinen. Kom luisteren naar hun boeiende verhalen over deze prachtige vogels.
  • 15.00-15.30 uur. Marc Heppener heeft jaren gewerkt in de ruimtevaart en kijkt met zijn technische ogen naar de bijzondere prestaties van vogels. Daarom de titel: “vijf wetten van de vogelfysica”.

Handige informatie
Toegang en deelname aan alle activiteiten is gratis. De koffie staat klaar. Vooraf reserveren is alleen nodig voor de vroege-vogel-fietstocht om 7.00 uur. Dat kan door een mail te sturen en op te geven met hoeveel mensen je komt. Kom zoveel mogelijk met de fiets naar de Redoute bij Spaarndam. Bij het Fort is namelijk geen parkeergelegenheid. Parkeren kan wel aan de Dammersweg in Velserbroek, de route naar het Fort is aangegeven. Meer informatie is te verkrijgen via Berna van Baarsen 06-24624622) of Johan Stuart. De dag gaat alleen door als de corona-maatregelen dit niet voorkomen.

Hieronder een foto-impressie van het Landje van Gruijters. Klik HIER voor de complete fotoserie van Nieuws.nl-redacteur Wim Meijer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen