Nieuw boekje over NZH-trams boven het IJ

Foto: Stichting De Nieuwe Blauwe Tram

KENNEMERLAND – De NZH-tramlijnen van Haarlem naar Alkmaar en van Amsterdam-Noord naar Purmerend en Edam/Volendam zijn het onderwerp van een nieuwe uitgave van Stichting De Nieuwe Blauwe Tram in Haarlem. Het boekje beschrijft de historie van de tramlijnen tussen 1880 en 1956, toen ook de tram van Amsterdam naar Volendam is vervangen door een bus.

(bron en foto’s: Stichting De Nieuwe Blauwe Tram)

Rond 1880 start de aanleg van drie NZH-tramlijnen in Noord-Holland. De eerste is de lijn Haarlem – Alkmaar. Deze lijn passeert het Noordzeekanaal bij Velsen eerst met een brug, maar van 1906 tot 1924 maakt de tram gebruik van een stoompont – uniek voor West-Europa.De tramlijnen van Amsterdam naar Purmerend/Alkmaar en naar Edam/Volendam worden aangelegd vanaf 1881. Vanaf het begin zijn deze lijnen belangrijk voor de ontwikkeling van het toerisme in Waterland. In 1932 elektrificeert de NZH de lijnen naar Purmerend en Volendam. De lijnen overleven de oorlog, maar in 1949 sluit de NZH de lijn naar Purmerend en in 1956 valt datzelfde lot de lijn naar Edam/Volendam ten deel.

De NZH-tramlijnen zijn van groot belang voor de economische ontwikkeling van Kennemerland en Waterland. In Waterland hebben ze ook veel bijdragen aan het toerisme naar Edam, Volendam en Marken.

Tram Volendam-A’dam A23+ BY3+ BY16 ( B ) Monnickendam 21 mei 1956 foto: J.C.T.van Engelen

Stichting De Nieuwe Blauwe Tram reconstrueert in Haarlem een NZH A600-tram uit 1932. Ter ondersteuning van dit ambitieuze project geeft de stichting boekjes uit over de historie van het NZH-trambedrijf. Het boekje over de trams boven het IJ is deel 7 in de serie. De nieuwe uitgave telt 92 pagina’s en meer dan 100 historische afbeeldingen van stoom- en elektrische trams tussen Haarlem en Alkmaar en in Waterland. Het boekje kost 19,95 euro en is verkrijgbaar bij diverse boekhandels in de regio en direct bij Stichting De Nieuwe Blauwe tram via https://denieuweblauwetram.nl.

Het nieuwe boekje wordt gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in de Engelmunduskerk in Velsen op zondagmiddag 8 oktober om 15.00 uur. Voorafgaand aan de presentatie is er een lezing door de heer W. Beukenkamp, voorzitter van Stichting De Nieuwe Blauwe Tram, over de historie van de tramlijn Haarlem – Velsen – Alkmaar.

Meer informatie over de presentatie: https://www.engelmunduskerkoudvelsen.nl/event/presentatie-stoomtram-haarlem-velsen-alkmaar/.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen