Stripdagen Haarlem: een avontuurlijk programma

Foto: Aangeleverd

HAARLEM – Op 1 en 2 juni vinden de Stripdagen Haarlem 2024 plaats. De nieuwe opzet van Stripdagen Haarlem krijgt aardig vorm met tal van activiteiten op nieuwe locaties ten opzichte van vorige edities.  Met de Koepel als hoofdlocatie en een focus op stripjournalistiek, medische strips en identiteit bij nieuwe en gevestigde makers onder het motto ‘Het Hier en Nu’ brengt Stripdagen Haarlem het beeldverhaal onder de aandacht van de bezoekers.

De beurs op de Grote Markt is vervangen door een beurs in de Koepel, waar uitgevers en stripmakers aanwezig zullen zijn. In deze nieuwe locatie zijn tal van tentoonstellingen, workshops, masterclasses en optredens. Maar ook op verschillende locaties in Haarlem maken grote namen uit de stripwereld hun opwachting.

Chris Ware maakt campagneposter
De organisatie is verguld een van de meest prominente stripauteurs en cartoonisten van de Verenigde Staten te mogen verwelkomen. “Voor de campagneposter van Stripdagen Haarlem 2024 hebben we Chris Ware bereid gevonden. Zijn boeken zijn zowel qua verhaal als vorm allesomvattende kunstwerken, waarbij hij verantwoordelijk is voor alles, van de typografie tot het bindwerk,” legt voorzitter Mark Marijnen uit. Een overzichtstentoonstelling over het werk van Chris Ware is te zien in 37PK in het centrum van de stad.

Nieuwe generatie makers
Binnen de programmering is ruim aandacht voor een nieuwe generatie makers, die de gelegenheid krijgen hun werk te tonen, zelf aan het werk te gaan en in gesprek te gaan met elkaar en met publiek. De afgelopen jaren heeft die nieuwe generatie het beeldverhaal herontdekt en verder ontwikkeld, namelijk als medium voor onderzoek en zelfreflectie. Identiteit, engagement en ‘graphic medicine’ zijn belangrijke thema’s. Deze nieuwe makers zijn onder meer terug te vinden in de Nieuwe Vide, met de expositie ‘Dit is ons Lichaam’ en bij Kunstcentrum Haarlem, waar B. Carrot, Nova de Hoo, Micky Dirkzwager en Sarah Pannekoek zich presenteren.

In gesprek met Geert Mak
In Theater de Liefde gaat Koenraad Tinel in gesprek met Geert Mak over zijn werk, zijn passies en zijn familiegeschiedenis. De Belgische beeldhouwer en tekenaar Tinel creëert objecten vooral in metaal en mixed media. Hij verwierf brede erkenning voor zijn uitzonderlijke tekenkunst. In Galerie Annee is een expositie van zijn werk samengesteld.

Kortom; Stripdagen Haarlem presenteert zich ook tijdens de zestiende editie als het meest avontuurlijke stripfestival in de Lage Landen.

Stripdagen Haarlem 2024 is op 1 en 2 juni in Haarlem. Tijdens het festival is een gratis magazine te verkrijgen. Het programma is ook te vinden op www.stripdagenhaarlem.nl of volg de diverse social media van het festival.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen