Veldkrekel ‘Insect van het Jaar’ 

Veldkrekel
Veldkrekel
Foto: Wikipedia - Kulac

De veldkrekel is verkozen tot ‘Insect van het Jaar 2024’. Dit nieuws maakte Aglaia Bouma, insectendeskundige en een van de initiatiefnemers van de verkiezing, vanochtend bekend tijdens een radio-uitzending van Vroege Vogels vanuit Naturalis.

De veldkrekel, vertegenwoordigd door presentator Maurice Lede, won met een ruime 30% van de stemmen. De andere genomineerde insecten waren de klimopkevercicade, de kuststeenspringer, de reuzenertswesp en het veldwespwaaiertje. Hieronder een kennismaking:

  • Klimopkevercicade – Issus coleoptratus – vertegenwoordigd door kunstenares en schrijver Tinkebell. Vooral de jonkies van deze cicade zijn bijzonder: ze hebben wasdraden aan hun achterste waardoor de suikerrijke ontlasting niet blijft plakken en tandwielen tussen hun heupen om goed gericht te springen.
  • Kuststeenspringer – Petrobius brevistylis – gepromoot door cabaretier en radiomaker Dolf Jansen. Een oerinsect dat ontstond voordat vleugels evolueerden en dat zijn sprieten kan afbreken om te ontsnappen. Die groeien daarna weer aan.
  • Reuzenertswesp – Leucospis dorsigera – bijgestaan door journalist en presentator Merel Westrik. Deze wesp heeft geen angel, maar een legbuis die over haar rug opgeborgen ligt en die ze door hard hout kan boren door haar lichaam als het ware uit te klappen.
  • Veldkrekel– Gryllus campestris – met presentator en schrijver Maurice Lede als ambassadeur. Als een mannelijke veldkrekel een vrouw zoekt, maakt hij een podium bij de ingang van zijn holletje en gaat daar zingen door zijn vleugels over elkaar te wrijven.
  • Veldwespwaaiertje – Xenos vesparum – gesteund door actrice en zangeres Babette van Veen. Een bizar beestje dat samen met een wespenlarve groot wordt: daar zit ze in. De wijfjes blijven daar hun hele leven en kunnen ervoor zorgen dat de wesp waarin ze wonen maanden oud wordt, in plaats van weken.

Veldkrekel symbool voor terugloop insecten
Het publiek kon op insectvanhetjaar.org. stemmen op een van de vijf genomineerde insecten, die werden gepromoot door bekende Nederlanders. Schrijver en presentator Maurice Lede was ambassadeur voor de winnende veldkrekel.

Het beestje kwam vroeger algemeen voor op zandgronden, maar is tegenwoordig alleen nog terug te vinden op een aantal heidevelden, bijvoorbeeld op De Hoge Veluwe of in Brabant. Daarmee staat de veldkrekel symbool voor het teruglopen van het aantal soorten in de Nederlandse natuur, stellen de organisatoren van de verkiezing.

De tweede plaats in de verkiezing was voor de klimopkevercicade, vertegenwoordigd door kunstenares Tinkebell. Cabaretier Dolf Jansen maakte zich sterk voor de kuststeenspringer, journalist Merel Westrik promootte de reuzenertswesp en actrice Babette van Veen steunde het veldwespwaaiertje.

De verkiezing is een initiatief van Naturalis, EIS-kenniscentrum insecten en Taxon Expedities. Vorig jaar ging de wc-motmug er met de hoofdprijs vandoor. In 2022 kreeg de waterschorpioen de titel ‘insect van het jaar’. De winnaar krijgt geen wisselbokaal, maar extra aandacht en een wetenschappelijk onderzoek naar die soort. Onder de stemmers wordt ook iets verloot: de winnaar mag met de ambassadeur en een expert op excursie om het insect van het jaar in het echt te ontmoeten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen