Viering geboortedag Boeddha bij Shaolin Centrum Haarlem 

Foto: Pixabay

HAARLEM – In Shaolin Centrum Haarlem wordt woensdag 15 mei om 19.00 uur de geboortedag van Boeddha gevierd. Iedereen is uitgenodigd om zelf te participeren in deze boeddhistische viering, die uniek is in Haarlem.

De viering van de geboortedag van Boeddha begint met een traditionele leeuwendans, waarbij de leeuw de opening inzegent. Daarna volgen kung fu demonstraties, gevolgd door een korte lezing over de geboorte van Boeddha. De viering eindigt met het ritueel waarbij de baby Boeddha ‘gewassen’ wordt. Daarbij wordt het beeldje van de baby Boeddha overgoten met water met bloemblaadjes. Alle aanwezigen mogen aan deze ceremonie deelnemen en zelf ook bloemenwater over het beeldje gieten.

Het bloemenwater symboliseert de reiniging van ons lichaam, spraak en gedachten, om woede, hebzucht en onwetendheid uit te bannen. Om de geest te zuiveren en verdiensten en wijsheid te cultiveren. De universele boodschap is dat het gemakkelijk is om fysiek vuil weg te wassen, maar veel moeilijker om iemands innerlijke onzuiverheid te reinigen. Eigenaar Ronald Saarloos is zelf boeddhist en hecht veel waarde aan deze viering. “De Shaolin kung fu die we beoefenen is onlosmakelijk verbonden met het boeddhisme. Je kunt deze sport niet beoefenen zonder ook voor het boeddhisme open te staan, omdat de sport om mentale en fysieke ontwikkeling gaat en niet om het vechten zelf. Door de trainingen krijgen mijn leerlingen een beter inzicht in zichzelf en meer compassie, waardoor ze mentaal groeien als persoon.”

Shaolin Centrum Haarlem
Shaolin is meer dan alleen kung fu. Boeddhisme staat tijdens alle lessen centraal. Shaolin Centrum Haarlem biedt naast kung fu ook rou quan (Shaolin tai chi), sanda (Chinees kickboksen), qi gong, meditatie, leeuwendans en kalligrafie aan. Dit is het enige centrum in Nederland wat zo compleet martial arts en boeddhisme combineert.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen