Haarlem wil met wijkaanpak Meerwijk veiliger en leefbaarder maken

Foto: Wim Meijer Fotografie

HAARLEM – Meerwijk is een kwetsbare wijk met veel kansen. Meerwijkers ervaren in vergelijking tot andere Haarlemmers meer sociaaleconomische problemen. Er spelen problemen op het gebied van leefbaarheid, veiligheid en zijn er signalen van ondermijning in Meerwijk. Met een wijkaanpak investeert Haarlem de komende jaren in het verbeteren van veiligheid en leefbaarheid zodat het een fijnere wijk wordt om in te wonen, te bezoeken en te ondernemen.

Wijkaanpak
Een wijkaanpak is een samenhangende aanpak in een wijk waar sprake is van een optelsom van uitdagingen op het gebied van het fysiek-, sociaal- en veiligheidsdomein. Wijkaanpakken versterken de veiligheid en leefbaarheid in een wijk.

Haarlem kent op dit moment 2 wijkaanpakken: wijkaanpak Lelie in Noord (sinds 2015) en wijkaanpak Rozenprieel in Zuidwest (sinds 2017). In het coalitieakkoord hebben de partijen afgesproken te willen investeren in een 3e wijkaanpak. Daarvoor is de keus nu gevallen op Meerwijk.

“In Meerwijk spelen verschillende uitdagingen, ook op het gebied van veiligheid. De gemeente investeert de komende jaren flink in de openbare ruimte van Meerwijk. Straten worden aangepakt, de riolering wordt vernieuwd, de wijk wordt groener, er wordt een warmtenet aangelegd en winkelcentrum Schalkwijk is volop in ontwikkeling. Deze ontwikkelingen hebben invloed op het dagelijks leven van de inwoners in Meerwijk en bieden mogelijkheden om samen de wijk veiliger en leefbaarder te maken. Daar zetten we de wijkaanpak voor in”, zegt burgemeester Jos Wienen.

Ervaringen uit het Rozenprieel
In het Rozenprieel is al ervaring opgedaan met de wijkaanpak. De wijk knapt op. Deels door projecten die vanuit de gemeente worden ondernomen, maar ook door bewoners zelf. Het aantal buurtinitiatieven en onderling contact is sinds 2019 met 20% toegenomen. De verschillende partijen in de wijk weten elkaar beter te vinden, waardoor initiatieven sneller doorgang vinden en problemen eerder worden gesignaleerd en aangepakt.

Aan de slag voor Meerwijk
De komende maanden wordt samen met de partners een plan van aanpak uitgewerkt om zo snel mogelijk aan de slag te kunnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen