Haarlemse Schuldenwasstraat wil landelijk opereren

Site van Schuldenwasstraat
Site van Schuldenwasstraat
Foto: screendump site

Door schulden vroegtijdig aan te pakken, hoeven veel Nederlanders met geldproblemen niet in armoede te vervallen.

Twee Haarlemse ondernemers hebben de Schuldenwasstraat gelanceerd waarmee ze betere resultaten denken te bieden dan de reguliere schuldhulpverlening. Deurwaarder Oscar Boeder en ondernemer Jan Glas hebben een website gelanceerd om werkgevers, schuldeisers en schuldenaars de kans te bieden mensen met een schuld gericht te (laten) helpen. Met een relatief kleine investering is grote financiële narigheid te voorkomen, zeggen de twee.

Positief

De eerste reacties zijn voor de initiatiefnemers dusdanig positief geweest dat zij nu denken aan een landelijk keten van schuldwasstraten. Met als doel: Wie de schuldenwasstraat ingaat, komt er schoon weer uit.

Volgens de twee ondernemers bieden zij een ‘bemoedigend perspectief’. De schuldenaars komen in een traject met professionele hulp van budgetcoaches, loopbaanadviseurs, psychologen en belastingadviseurs.

Het idee kwam van ondernemer Glas die ooit zelf in een faillissement geraakte en in de sanering terechtkwam. Deurwaarder Boeder zag meteen brood in het idee omdat hij in de praktijk zag dat veel mensen met schulden in de armoede belandden omdat er niet snel en gerecht werd opgetreden. Volgens Boeder is er een belangrijke preventieve rol weggelegd voor werkgevers en schuldeisers als banken, verzekeraars, corporaties en energie- en telecombedrijven.

Verontrustend

De cijfers over armoede en schuld zijn volgens Boeder en Glas verontrustend. Eén op de vijf huishoudens staat financieel onder water. Met als gevolg dat ook bedrijven er steeds meer mee te maken krijgen. Niet alleen omdat zij geld van schuldenaren te goed hebben, maar ook omdat een deel van hun eigen werknemers niet meer rond kan komen.

Volgens de initiatiefnemers van de Schuldenwasstraat werkt het als volgt:

‘De Schuldenwasstraat biedt werkgevers de kans om personeel dat financieel klem zit op basis van een individueel hulptraject stapsgewijs weer ruimte te bieden. Het gaat daarbij om de maatschappelijke betrokkenheid van bedrijven. Zij kunnen bijvoorbeeld in geval van dreigend ontslag tijdig een convenant met De Schuldenwasstraat sluiten. Zo wordt voorkomen dat werknemers na het verliezen van hun baan financieel (verder) wegzakken.

De duur van de trajecten loopt uiteen van één tot maximaal drie jaar. Er is – afhankelijk van de duur en zwaarte – tussen de 1200 en 2000 euro per traject mee gemoeid. In samenspraak met de schuldenaar worden de aard en omvang van de schulden en ook de afloscapaciteit geïnventariseerd. Aansluitend wordt in overleg met deskundigen een plan van aanpak gemaakt. Een budgetcoach ziet toe op de uitvoering daarvan.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen