Erepenning van de stad en eigen tulp voor vertrekkende burgemeester

Schneiders doopt zijn tulp.
Foto: redactie

Bernt Schneiders nam donderdag afscheid van Haarlem als burgemeester en ontving de erepenning van de stad en kreeg een tulp naar zich vernoemd.

In de grote zaal van de Philharmonie konden Haarlemmers afscheid nemen van Schneiders die tien jaar burgervader was.

Tussen het handen schudden door doopte de Haarlemmer een rode tulp met witte randen die speciaal naar hem is vernoemd. De bloem gaat voortaan officieel door het leven als de Bernt Schneiders. De vertrekkend burgemeester gaf aan ‘zeer vereerd’ te zijn.

De PvdA’er die wordt opgevolgd door CDA’er Jos Wienen ontving uit handen van loco-burgemeester Cora-Yfke Sikkema en gemeenteraadsnestor Jur Visser de zilveren erepenning van de stad Haarlem. Sikkema bewierookte Schneiders tijdens haar toespraak onder meer als ‘de meest gefotografeerde burgemeester ooit’ en verwees daarmee naar een tentoonstelling in Museum Haarlem die deze dagen te bewonderen is.

Groot kleuter

Ook zei ze dat Schneiders de onhebbelijkheid had om te reageren ‘als een groot kleuter’ wanneer hij weerstand ondervond in bijvoorbeeld de gemeenteraad. Deze sneer met een knipoog stond de toekenning van de erepenning niet in de weg. De gemeenteraad heeft ingestemd met de toekenning van deze hoogste Haarlemse onderscheiding. Sinds 1924, zo vertelde Visser, is deze penning 38 keer toegekend. De laatste drie burgemeester ontvingen deze ook en de laatste was uitgereikt, door Schneider, aan zanger Boudewijn de Groot.

De penning is speciaal ontworpen door tekenaar Joost Swarte en beeldt de burgemeester fietsend af terwijl hij zingt.

Verwijzend naar de burgemeestersketting die Schneiders ooit kwijtraakte, sneerde presentator Dolly Bellefleur: ‘Wel goed opbergen, Bernt, je raakt namelijk nog wel eens wat kwijt.’

Schneiders werd bedolven onder cadeaus en kreeg nog een aantal verrassingen te verwerken op deze dag die begon met een besloten feest voor genodigden in de Kleine Zaal van de Philharmonie op donderdagmiddag. Zo was er deze dag speciaal Burgemeestersbier.

 

 

 

Reacties