Colourful Haarlem geeft kleur aan je leven

Foto: Charles Duijff

Voor mensen die van fotograferen, maar vooral ook van Haarlem houden, het is een stad met vele unieke bezienswaardigheden en biedt dus kans oom mooie foto’s te maken. Behalve de vele hofjes, de musea en historische gebouwen kan ‘zomaar’ een lokatie al aanleiding voor vereeuwiging van een kleurrijk moment!

Tekst en foto’s Charles Duijff

Als Haarlemmer ga ik daarom graag met de camera op pad om mijn geboortestad op allerlei plaatsen in beeld te brengen. Ik vind het een uitdaging om bij nacht of bij dag van alles vast te leggen. Graag deel ik die afbeeldingen met iedereen die net als ik nooit genoeg krijgt van Haarlem. Vooral tijdens helder (zonnig) weer, heldere nachten,  of tijdens de bij fotografen zo gewilde ‘blauwe uurtjes’, kan iedere plek aanleiding zijn voor een foto. Tijdens die ‘blauwe uurtjes’ bij zonsopkomst en zonsondergang toont de lucht op de foto die je maakt een bijzonder mooie blauwe kleur. Ook na zonsondergang bij maanlicht kan een soortgelijke hemel ontstaan. (Hieronder ‘Oerkap’ aan het Spaarne)Wie van kleuren houdt kan ook overdag volop aan zijn trekken komen! (hieronder de Tempelierstraat) Wit , mag je dat nu wel of juist geen kleur noemen? Voor ‘wit’ is de definitie ‘alle kleuren’, een combinatie daarvan, de juiste. Het relevantste prisma om dat te ontdekken is de regendruppel. Wanneer daar het witte zonlicht doorheen schijnt, ontstaat de kleurrijke regenboog en zien we alle kleuren. De regendruppels ‘breken’ het witte licht en toveren de kleuren daarin verborgen tevoorschijn….De kleur wit waarvan vele mensen tijdens de winter dromen, blijft gedurende de winter 2019-2020 vooralsnog achterwege. Maar het kan nog, de winter is nog niet voorbij….Dan biedt de stad Haarlem je een gratis ansichtkaart….Naar een heel andere, maar evenzo kleurrijke plaats in Haarlem. Voor mij als fotografieliefhebber beslist geen ‘gepasseerd station’ U herkent het natuurlijk, of bent u nu het spoor bijster? Goed geraden, station Haarlem, klopt als een ‘BUS’…We hebben Connexxion!De Botermarkt, kleurrijk in de ochtendzon. Op 7 juni a.s. de lokatie voor De Grootste- en kleurrijkste Band van Nederland (DGBVN)…. Hopelijk dan net zulk mooi weer als hieronderHieronder DGBVN 2017 nabij de Haarlemse LichtfabriekEven een uitstapje naar Haarlem Noord, de Generaal Cronjéstraat, waar winkeliers zorgen voor kleurrijke vlaggen… ‘Beeldig’ zoals Frans Hals uitkijkt richting de Dreef en de Paviljoenslaan….Hij kan niet wachten tot de blije kleuren van Bevrijdingspop in mei weer opdoemen….Bevrijdingspop 2019Ben je dan eenmaal nabij de Hout….. Droom maar verder van de winter. We gaan even naar de Zijlstraat met uw goedvinden. Zo was het daar in de novembermaand van 2019. Van de Zijlstraat naar het Spaarne met de entree (brug) naar de Nieuwe Gracht tijdens zonsondergangalsmede de spoorbrug, eveneens tijdens zonsondergang. Die gele rakker geeft al kleur genoegTerug naar de dromers over winterweer….Geen dik pak sneeuw op de Grote markt, maar toch…..….en voor de lente- en zomerliefhebbers….’andere tijden’  Haarlem, colour my world en met colour my world van de band Chicago…

As time goes on,
I realize
Just what you mean
To me
And now,
Now that you’re near,
Promise your love
That I’ve waited to share
And dreams
Of our moments together
Color my world with hope of loving you Ik eindig mijn kleurrijk reisje van vandaag met…..hoe kan het ook anders….B(r)AVO !!!!!Jos Wienen, kleurrijk burgemeester van Haarlem (lees het interview met hem, klik op het artikel hieronder)

Openhartig interview met Haarlemse burgemeester Jos Wienen

Reacties